П`ятниця, 19.04.2024, 12:42
Вітаю Вас Гість | RSS

     Звиняченський ліцей Горохівської МР



                  


                                 
                             Луцького району Волинської області

Меню сайту
Наше опитування
Чи подобається Вам сайт нашої школи?
Всього відповідей: 251
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Лютий » 12 » Співпраця ЗНЗ з поліклінікою
15:55
Співпраця ЗНЗ з поліклінікою

Одним з найважливіших завдань керівника є створення у навчальному закладі умов для зміцнення здоров’я учнів. Розв’язати це завдання без залучення медичних працівників неможливо. Тому надзвичайно важливо налагодити співпрацю з територіальною дитячою поліклінікою, щоб спільними зусиллями досягти бажаних результатів

Співпраця загальноосвітнього навчального закладу
з територіальною дитячою поліклінікою

Ключові слова:
медичне обслуговування учнів;
обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів;
проба Руфьє;
проведення профілактичних щеплень

Відповідно до статті 22 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-ХІV (із змінами, далі — Закон про загальну середню освіту) загальноосвітній навчальний заклад забезпечує безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я, формує гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів (вихованців). Відповідно до пункту 2 статті 22 Закону про загальну середню освіту учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності забезпечуються медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату цих закладів або відповідних закладів охорони здоров’я, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 № 1318 (із змінами, далі — Порядок № 1318).

Щоб поліпшити медичне обслуговування учнів (вихованців), керівнику навчального закладу варто налагодити співпрацю з закладом охорони здоров’я, зокрема територіальною дитячою поліклінікою. Одними з основних напрямів такої співпраці є:

— організація та проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів, що відвідують загальноосвітній навчальний заклад;

— проведення профілактичних щеплень згідно з їх календарем після лікарського огляду.

Організація та проведення обов’язкових медичних
профілактичних оглядів учнів

Метою обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів є профілактика захворювань та їх ускладнень, рання діагностика патологічних станів. Організація та проведення таких оглядів покладається як на медичних працівників навчальних закладів, так і на медичних працівників територіальних дитячих поліклінік.

Медичні працівники навчального закладу проводять роз’яснювальну роботу з батьками, зокрема розповідають батькам, що їм необхідно звернутися до територіальної дитячої поліклініки, фахівці якої мають:

— провести обов’язковий медичний профілактичний огляд дитини;

— оформити медичну документацію, зокрема форму первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

Також медичні працівники навчального закладу мають нагадати батькам, що їхня присутність на обов’язковому медичному профілактичному огляді є обов’язковою. Адже це дасть змогу лікарю отримати більше інформації щодо самопочуття дитини, а батькам — отримати від лікаря об’єктивну оцінку стану здоров’я їхньої дитини та рекомендації щодо його зміцнення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів навчальних закладів проводяться щороку медичними працівниками у присутності батьків або осіб, які їх замінюють, у лікувально-профілактичних закладах, крім учнів початкових класів, які проходять обов’язковий медичний профілактичний огляд у загальноосвітніх навчальних закладах у встановленому законодавством порядку.

Проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів у жодному разі не повинно бути формальним. Щоб не перевантажувати педіатричну службу та не звести нанівець саму ідею, закладену в медичних профілактичних оглядах, їх проведення має бути чітко організованим. Тому в графіку роботи територіальних дитячих поліклінік передбачають так звані «дні школяра».

Під час обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів лікарі територіальної дитячої поліклініки мають:

— оглянути учнів та провести обстеження;

— зробити висновок про стан їхнього здоров’я;

— визначити групу для занять фізичною культурою;

— дати рекомендації щодо додаткових обстежень, лікування (за наявності показань), профілактичних щеплень, режиму харчування та здійснення інших заходів.

 

Переглядів: 536 | Додав: Roman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Нові публікації


Освітні сайти


Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz